Wat is Shanty muziek?
 
Shantymuziek is een genre dat zich kenmerkt door zijn eenvoudige, ritmische melodieƫn en tekstuele focus op het zware werk van zeelieden.
Het is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de maritieme tradities van de 19e eeuw en werd oorspronkelijk gezongen door zeelieden tijdens het uitvoeren van fysiek zware taken op het schip. In dit artikel zullen we de herkomst van shantymuziek nader bekijken.

De oorsprong van shantymuziek is niet precies bekend, maar het genre ontstond waarschijnlijk in de 19e eeuw op schepen die voeren tussen Europa en Noord-Amerika.
De term "shanty" is afgeleid van het Franse woord "chanter", wat zingen betekent. De muziek werd gezongen door zeelieden om hen te helpen hun werk te coƶrdineren en te verlichten.
Het ritme van de shanty's hielp bijvoorbeeld om zware objecten op te tillen of aan boord te trekken.

Er zijn verschillende soorten shanty's, elk met hun eigen specifieke doel.
De "halyard shanty" werd gezongen tijdens het hijsen van de zeilen, terwijl de "capstan shanty" werd gebruikt bij het optrekken van de ankerketting.
De "pump shanty" werd gezongen bij het pompen van het water uit het schip, en de "forebitter shanty" werd gezongen tijdens de rustpauzes.

Shanty's werden vaak aangepast aan de specifieke omstandigheden van het schip en de bemanning. Ze konden worden aangepast aan de kracht en het tempo van de bemanning en soms werden er zelfs grappen en moppen in verwerkt om de moeilijkheid van het werk te verzachten. Omdat shanty's meestal mondeling werden overgedragen, zijn er talloze varianten van elk nummer ontstaan.

Naarmate de technologie zich ontwikkelde en schepen steeds groter werden, werden shanty's minder gebruikelijk.
Elektrische takels en pompen maakten de fysiek zware taken gemakkelijker, en de traditie van het zingen van shanty's verdween geleidelijk.
Toch blijft het genre populair onder een grote groep enthousiaste fans, en het is niet ongebruikelijk om shanty's te horen tijdens festivals en maritieme evenementen.
 
Shanty's hebben ook een invloed gehad op andere muziekgenres, zoals folk en country.
Het simpele, opzwepende ritme en de verhalende teksten zijn kenmerkend voor deze genres en zijn deels te danken aan de shanty-traditie